parallax background

Kemaliye Mahalle Tarihi

Coğrafi konum;
Köy, Pamukova ilçesine 22 kilometre, Sakarya iline 67 kilometre,dir Köyün yayladaki arazilerinde başka ovada, Pend Deresi denilen yerde bağ ve bahçeler vardır. Köy çevrenin batı kesimindeki Papaz Deresi başlangıcı sayılan değirmen dere kıyısında ve Samanlı Dağlarının eteğinde hafif bir yükseltide kurulur. doğusunda Hüseyinli köyü güneyinde Akçakaya köyü ve Ahiler köyü , batısında Bilecik-Osmaneli'ye bağlı Ağlan köyü' Bursa-İznik'e bağlı Elmalı Köyü, kuzeyinde ise Kocaeli'ye bağlı Tepecik Köyü ve Aytepe Köyü ile komşudur.

Tarihi (Köy ismini şurdan alır);
Kemaliye Köyü , Bizans tarihinden Rinsel/tirse Tekfurluğu diye anılan Tirse harabeleri üzerine kurulu , yerleşim tarihi çok eski köylerden biridir. Köyün Çevresindeki tarımsal amaçlı kazılar sonucu Bizanslılara/doğu Romalılara ait tarihi eserler bulunur. Bu tarihi eserler Bizanslıların/doğu Romalıların çevreye egemen olduğu yıllarda Kemaliye Köyü çevresinde kurulan bir tekfurluk olduğunu göstermektedir.
Rivayetelere (söylentilere) göre 705 ve 750 yılları arasında köyün adını veren "Kemal Dede" ninde olduğu emevi ordular tarafından önce Beğce/Mekece feth edilir, daha sonra Rinsel/Tirse tekfurluğu üzerine yürüler. bu savaşta büyük kahramanlıklar gösteren ve başı kopan" Kemal Dede" kellesi koltuğunda şimdi mezarı bulunan "Kemal Dede Türbesi"ne kadar giderek şehit düşer. Bu savaş sonrası Rinse Tekfurluğu harabe haline gelir, teslim olan Bizanslılar Müslümanlığı kabul ederler, Uzun yıllar Müslüman olarak kalan Tirse 1.Haçlı seferlerinde yeniden Bizanslılar eline geçer ve Şelcuklulara karşı savaşır. 1309 ılında Akhisar'ın Osmanlılar tarafından fethinden sonra Müslüman olan halkının başkaları sonucu Tirse Tekfuru teslim olur. İkinci söylenceye göre ise, Eşrefoğlu Rumi'nin yaz aylarında kemaliye Köyü ve civarında yaşandığı, mezarının Küçük Dedik Tepesinde olduğu, kızını da Abdurrahim Tirsi Hazretleri ile evlendirir.
Manavlar tarafından kurulan köyün adı 1938 yılına kadar "Tirse" iken, İçişleri Bakanlığınca alınan kararla "Kemaliye" olarak değiştirilir.

Köyün Ekonomisi ;
Kemaliye köyün ekonomisine egemen olur, ama zamanla önemini yitirir. Başta barbunya , Çilek , Üzüm, zeytincilik ve çeşitli tahıllar köy ailelerinin ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır. Köyde eskideb Demirci , Nalbant , Berber ve sünnetçi gibi sanatkarların yetişirken, günümüzde yaşam Koşulları ndaki değişiklilklerden dolayı artık yetişmemektedir.
Sağlık ocağı ve ilkokulu olan köyün okuma oranı yüksektir.

Köyün başlıca sülaleleri şunlardır;
Erenler , Kızıltoprak , Goruluk , Başdeğmeni , Alan , Rahattarlaları , Yukarıarpalık, Asağıarpalık , Suludere , Çaylar, Çukurtarla , Mezarlıkyabı , Patlak ve Pentdereleri gibi yerlerdir.

Köyün önemli mevkilerinden başlıcaları şunlardır:
Ağtiler , Tumbanlar , Dönerler Agalar , Selmalar , Garipler , Kadirler , Azizler , Halilçavuslar , Berberhaliller , Sünnetçiler , Kambular , Kabalar , Karabiberler , Agamustafalar , Halitalar , Oynanlar , Şeytancılar ,Şerfendiler,Dümdüllüler , Demirciler , Hacılar , Muhammetler , Hocalar , Hoşafçılar , Zeynepler, Köleler , Karabeyliler , Dedeler , Aşıklari, Cefalar , Cefalar , Deymenciler sülaleleri vardır.
6360 Sayılı kanun ile Mahalleye Dönüştürülmüştür!
İçerik Kaynağı

337

MAHALLE NUFUSU


Fotoğraflar

Kemaliye Mahallesi Sınırları

parallax background

SAKARYA - PAMUKOVA

Kemaliye Mahalle Muhtarı

Recep GARİP

Sakarya Pamukova

0 532 498 06 98


parallax background

Güncel Haberler

Nisan 4, 2019

DUALAR VE GÖZ YAŞLARIYLA MAZBATAYI ALDI

Saadet Partisi’nden Pamukova Belediye Başkanı seçilen İbrahim Güven Övün mazbatasını aldı. Övün ve belediye meclis üyeleri ilçe seçim kurulundan mazbatalarını aldıktan sonra, Saadet Partisi İl Başkanı […]
Nisan 4, 2019

PAMUKOVA BELEDİYE BAŞKANI GÜVEN ÖVÜN GÖREVİNE BAŞLADI

Saadet Partisi’nden Pamukova Belediye Başkanı seçilen İbrahim Güven Övün mazbatasını aldı. Saadet Partisi Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün tekbirlerle geldiği belediye binası önünde yaptığı konuşmada ve […]
Nisan 23, 2019

23 NİSAN KUTLAMALARI

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 99. Yılı Pamukova’da düzenlenen tören ile kutlandı. Kutlamalardan kareler Güven ÖVÜN | […]